Riksglasskolan flyttar sin utbildning till Pukeberg

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten flyttar Riksglasskolan sin utbildning till Pukeberg. Och redan i dag inleds flytten.

Riksglasskolans framtid har länge varit osäker och inga nya elever har tagits in till gymnasieutbildningen till höstterminen. Däremot kommer det att starta fyra andra eftergymnasiala utbildningar till hösten och de kommer nu att få flytta. Valet har stått mellan att flytta skolan från Orrefors till antingen Målerås eller Pukeberg.

På onsdagen tog lärande- och kulturnämnden ett enhälligt beslut att flytta utbildningen till Pukeberg.

– Vi börjar arbetet med flytten redan i dag och kollar nu på lokalerna och hur vi rent logistikmässigt ska placera allt, säger Börje Slättman (S), som är ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Riksglasskolan har kvar lokalerna i Orrefors fram till sista juni. Målerås och Pukeberg har båda sina för- och nackdelar.

– Fördelen mer Målerås är att de har ett levande glasbruk. Nackdelen är logistiken, att det ligger lite långt bort, säger Börje Slättman.

I Pukeberg har Linnéuniversitetet redan flera designutbildningar så en fördel är att flera utbildningar samlas på samma ställe.

Formellt beslut om flytten fattas av kommunstyrelsen på måndag, men enligt Börje Slättman har nämndens beslut redan fått ett godkännande.

Riksglasskolan

Visa

På Riksglasskolan finns gymnasieutbildningar inom glashantverk och design- och konstglasutbildning på yrkeshögskolenivå.

Riksglasskolan har Sveriges enda gymnasieutbildning i glashantverk.

1960 startade glasutbildningen i Orrefors.

Fram till 1979 höll glasutbildningen till på Orrefors glasbruk. 1979 fick glasskolan egna nybyggda lokaler i Orrefors.

2014 flyttar Riksglasskolan från Orrefors till Pukeberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer