SMHI varnar för kraftigt åskoväder och stora regnmängder. Åskan ser riktigt ”ettrig” ut enligt SVT:s meteorolog. Foto: TT

Kraftigt regn och åska i Kronobergs och Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Delar av södra Sverige kan få uppleva rejäla skurar under eftermiddagen när en regnfront passerar österut över Götaland.

Enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren fanns vid 13.30-tiden en regnfront med åska runt Älmhult och Värnamo på väg nordväst. Den ska någon timme senare passera Växjötrakten för att senare under dagen komma att beröra även Oskarshamnsområdet.

– Det kan komma mycket stora mängder regn på kort tid, säger Pia Hultgren, men väldigt lokalt. Alltså mycket regn ”på ena sidan stan” och inget alls på  andra sidan.

Mycket kraftiga skurar

Det finns risk för mycket kraftiga skurar i Jönköpings län, Kalmar län (förutom Öland), Kronobergs län. Enligt SMHI:s definition betyder mycket kraftiga skurar att det kan komma 50–60 millimeter regn under en timme.

– Men det är nog snarare så att det kan komma upp till 30 millimeter totalt, för det regnar kanske inte i en timme. Det är mer ett mått på intensiteten, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till TT.

Samtidigt är det generellt fortsatt torrt i skog och mark, och risken för skogsbränder är stor i större delen av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.