Marken vid det planerade bostadsområdet vid Fredriksskans i centrala Kalmar måste saneras, annars finns det risk att gifter läcker ut i Malmfjärden. Foto: SVT

Risk för människors hälsa och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Fredriksskans i centrala Kalmar, där ett byggprojekt med nya bostäder planeras, måste saneras eftersom det finns föroreningar i marken i området som kan innebära risker för människor.

Enligt Barometern finns det bly och PAH-H i marken där man planerar att bygga nya bostäder. Och de ämnena kan utgöra hälsorisker om människor kommer i kontakt med den förorenade jorden. Dessutom finns det risk att ämnena ska sprida sig till grundvattnet och Malmfjärden intill området.

Länsstyrelsen i Kalmar har beslutat att ge Kalmar kommun ett bidrag på högst 37,15 miljoner kronor vilket motsvarar 80 procent av kostnaderna för att sanera marken vid det planerade bostadsområdet i Fredriksskans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer