Anders Nordkvist bor i huset och berättar om den oro som finns.

Rivningsarbete påbörjat – med boende kvar i huset

Publicerad

I det gröna höghuset i Oskarshamn bor mest äldre människor. Och när grävmaskinerna nu mullrar på gården sprider sig oron.

Strax före sommaren tog Oskarshamns bostadsbolag Byggebo beslutet att riva det som kallas det gröna höghuset i Kristineberg i Oskarshamn. Och snabbt ska det gå, redan nästa år ska byggandet av en ny hälsocentral påbörjas.

Själva rivningen ska ske i vinter, men redan nu har arbetet påbörjats och det är något som retar upp de boende.

– Det känns inte alls bra. Man känner sig nedprioriterad när man får bo i det som faktiskt är en byggarbetsplats, säger Anders Nordkvist.

I huset finns i dagsläget ett gruppboende, viss kommunal verksamhet samt lägenheter där merparten av de boende är äldre.

Många tomma lägenheter

Det kommunala bostadsbolaget Byggebo har länge haft problem med att locka hyresgäster till lägenheterna och i dag står majoriteten av dem tomma. Därför tog man i slutet av våren beslutet att riva huset till förmån för en ny hälsocentral.

Det som upprör många av de boende är dock att arbetet börjat redan nu och att informationen varit bristfällig.

– Många äldre sitter i sina lägenheter och kommer aldrig ut. Då är det lätt att tro att de börjat riva fast de inte har, det skapar en oro.

Sent beslut

Bostadsbolaget Byggebo hänvisar å sin sida till att beslutet om rivning kom sent.

– Vi fick beslutet i juni och hade inte kunnat hantera det här på något annat sätt. Jag kan förstå att många är oroliga och bekymrade över att vi är här och jobbar nu, men det finns en tidsplan som måste hållas och för att lyckas med det behöver vi inleda det förberedande arbetet med rivningen, säger Benoni Ingelsjö, vd på Byggebo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer