Robert är en av dem som kämpar mot bränderna

Uppdaterad
Publicerad

De återkommande bränderna fortsätter plåga trakten runt Ruda och Högsby. Eftersom det är semestertider blir det många deltidsbrandmän som får rycka in på larmen, som ofta kommer på natten. Robert Zingmark är en av dem och han har ibland fått arbeta dygnet runt.

– I onsdags tog det stopp. Då var jag hemma vid fyra på morgonen och då fick jag ringa arbetsgivaren och säga att jag behövde sova, säger Robert Zingmark, sågverksarbetare och deltidsbrandman i Högsby kommun.

Då brann det i ett par rishögar nära en fastighet i trakten. Robert var där efter att ha arbetat på sågverket i Högsby hela dagen. Något som i längden gör att man blir trött och lättirriterad. Men stämningen mellan kollegorna på räddningstjänsten är viktig.

Bränderna i Högsby

Bra sammanhållning

– Vi har en väldigt bra sammanhållning i Högsby och vi samarbetar med räddningstjänsten i Ålem, Fliseryd och Oskarshamn. Och vi peppar varandra, så det får en att orka med det, säger Robert Zingmark.

Och det är snabba ryck när väl larmet går:

– Är jag på mitt jobb har jag fem minuter på mig att ta mig till brandstationen och då ska jag vara ombytt. Då ska också brandbilen rulla iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Högsby

Mer i ämnet