Visa alla (2)

Här är dammsugarroboten som ska städa Östersjöns botten

Publicerad

Den kallas för Svanen – roboten som är tänkt att rensa bottenslammet längs Östersjöns grunda vikar från farliga ämnen. På det här sättet blir vattnet en trevligare hemvist för både fiskar och människor.

– Vi behöver den här typen av robotar för att på ett enkelt sätt kunna muddra i städer och i vikar utan att det stör miljö eller människor, berättar Ulf Rickardsson, som varit med och byggt roboten.

Svanen fungerar helt autonomt och suger mycket försiktigt upp slam från havsbottnen på ett sätt som stör så lite som möjligt för de organismer som bor där. På det här sättet renar man igenväxta och igenslammade grunda vikar och andra kustnära miljöer.

Bottenslam blir gödsel

Roboten är en av delarna i ett större system som är tänkt att rena bottnen i Östersjön på farliga ämnen samtidigt som slammet som systemet samlar upp återvinns. Bottenslam är näringsrikt och kan nu istället komma att hamna på åkrar som gödsel. 

– Vi kan använda materialet som vi får upp som en resurs istället för att det ska vara ett problem i de här vikarna, säger marinbiologen Stefan Tobiasson.

EU-pengar

Förhoppningen är att Svanen ska komma till användning i hela Europa på sikt.

Projektet, som heter Life Sure, är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Kalmar kommun och finansieras med pengar från EU och Havs- och vattenmyndigheten. I augusti beräknas robottestet pågå för fullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer