Hör arkivchefen Stefan Ölvebring om artisternas udda önskemål – och annat som gömmer sig i rockarkivets miljonsamling. Foto: Ida Svensson/SVT

Kilometerlånga hyllor under jord – här är rockarkivets nya plats

Publicerad

Meter efter meter med LP-skivor, tidningsurklipp, filmer, artistkontrakt, festivalarmband och allt annat som hör ihop med Sveriges populärmusik samsas på hyllorna i rockarkivet i Hultsfred. Det tog flera månaderna att flytta allt.

I källarvalven under Hultsfreds nya bibliotek finns över en kilometer hyllor med plats för allt i rockarkivets gömmor. I garaget står arkivets största föremål, The Hives turnébuss.

– När kommunen bestämde sig för att bygga nya lokaler för biblioteket passade det bra att vi flyttade med in till centrum, säger Stefan Ölvebring, arkivchef.

Fylls på hela tiden

Men att flytta nära en miljon objekt görs inte i en handvändning. Flytten organiserades noga och det har tagit nästan hela det här året att flytta allt till det nya stället.

Det finns lite plats kvar att växa på och det är tur för det kommer hela tiden in nytt material.

– Vi får in föremål från privatpersoner, från artisterna själva, från skivbolag och andra organisationer i branschen, säger Stefan Ölvebring, arkivchef.

Hela Hultsfredsfestivalens historia

Självklart är flera av hyllorna fyllda med allt som har med Hultfredsfestivalen att göra.

– Vi har över 75 000 bilder från festivalen och över 2000 timmar film. Vi har alla pressklipp om festivalen. Det var det mest mediebevakade evenemanget i Sverige under några år, större än melodifestivalen.

Artisternas märkliga krav

I gömmorna finns också artisternas krav inför konserterna.

– Gary Moore ville absolut åka limousine mellan logen och scenen. På festivalen var det bara 30 meter till scenen så det var ingen lång färd.

Rockarkivet har kämpat med ekonomin genom åren.

– Nu håller vi näsan ovanför vattnet. Vi får bidrag från Hultsfreds kommun och från Region Kalmar så vi klarar alla fasta kostnader för tillfället, säger Stefan Ölvebring. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.