Bengt Johansson, lantbrukare på Öland, har drabbats hårt av rödsotvirus i sin höstskörd. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Rödsot förstör Ölandsböndernas skörd: ”För sent att göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Rödsot har nu drabbat höstsådden i stora delar av södra Sverige samt Öland och Gotland längs kusterna. Lantbrukaren Bengt Johansson på Öland är en av många som har förlorat nästan halva sin skörd.

– I höstas syntes inget fel och inte i våras heller. Det var först i april som man såg att något inte stod rätt till, men då var det för sent att göra någonting, säger han.

Bengt Johansson blickar bekymrat ut över ett av sina höstkornfält på östra Öland. Han räknar med att han kommer att förlora 60 ton som angripits av rödsot, vilket är ungefär hälften av höstskörden.

– Sen kommer ju halmen till också, som djurproducent är man beroende av den. 250 balar som jag nu får köpa istället. Totalt kan det handla om 150 000 kronor som jag förlorar på mina 30 hektar, säger han.

Sprider sig via löss

Rödsotviruset sprider sig via bladlöss som gör växterna ”rödgulfärgade” och skapar ojämn växt med ogräs i fälten.

Har du blivit drabbad av rödsot tidigare?

– Nej, det är första gången. 2015 var senaste gången vi var drabbade av rödsot men då sådde jag lite senare. Och såtidspunkten har en stor betydelse, säger Bengt Johansson.

Rödsot kan angripa alla sädesslag, men grödor som sås tidigt på hösten är extra känsliga för viruset.

Jordbruksverket bevakar

Kombinationen av tidig sådd, mycket bladlöss och en ovanligt varm och lång höst ökar risken för rödsot.

Linda af Geijerstam växtskyddsrådgivare på Jordbruksverket tycker att man bör skjuta fram såtiden på hösten för att undvika rödsot. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Det går att bekämpa bladlössen, som bär med sig viruset, när det är i fält med insektsmedel. Men det får bara användas en gång enligt lag. Jordbruksverket har också metoder för att på förhand kunna se om det är någon fara för angrepp.

– Vi har en bevakningscentral där man kan se om det är löss på väg in och vi varnar då genom rapporter på vår hemsida, säger Linda af Geijerstam växtskyddsrådgivare på Jordbruksverket.

Se vad mer som kan göras för att undvika rödsot i klippet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.