Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mamma förde bort och gömde barnen i ett år – döms till fängelse

Publicerad

En kvinna förde bort sina tre barn och flyttade sedan runt i Sverige under ett år, på flykt från både pappan och myndigheterna. Nu döms hon för grov egenmäktighet med barn, till ett och ett halvt år i fängelse.

Det var i augusti 2020 som kvinnan lurade barnens pappa, som hade enskild vårdnad, och förde bort deras gemensamma barn från sitt hem i Kalmar län. Alla tre barnen är under 15 år.

Mamman, som är i 40-års åldern, förde barnen till Stockholm. Därefter flyttade de runt på ett stort antal hotell och boenden runt om i Sverige. Till sin hjälp hade hon en man i 50-års åldern som gav henne hundratusentals kronor och bokade hotellrum utan att röja hennes identitet.

Ett år på flykt

I mars rymde ett av barnen efter en dispyt med mamman, och i juli kunde mamman och de två kvarvarande barnen hittas. Då hade de levt på flykt i nästan ett år.

Nu döms mamman till 1.5 års fängelse, för grov egenmäktighet med barn. Brottet anses grovt eftersom det varat under lång tid, barnen har inte kunnat gå i skolan och de har tvingats till ett kringflackande och otryggt leverne. Efter året på flykt visar barnen en fientlig inställning till pappan och det har, enligt domen, raserat deras relation.

Mannen döms till villkorlig dom för medhjälp till brottet. Barnen har omhändertagits av social myndigheter.

Kvinnan har har erkänt de faktiska omständigheterna men hävdar att hon agerat i nöd då barnen enligt henne for illa hos pappan. Socialtjänsten har sedan tidigare klarlagt att båda föräldrarna har olika brister i föräldra- och omsorgsförmågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.