Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daria Rodionova har varit student på LNU sedan en månad tillbaka. När hon kommer tillbaka till Ryssland vet hon inte vad som väntar. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Ryska utbytesstudenten drabbas – bankkorten slutar fungera

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Daria Rodionova från Sankt Petersburg gör sedan en månad tillbaka sin utbytestermin på Linnéuniversitet i Växjö. Men nu, efter att kriget i Ukraina startat, vet hon inte om studierna i mänskliga rättigheter längre kommer till användning i hemlandet.

– Min familj och vänner ringer mig varje dag och ber mig berätta för alla här att ingen ryss vill se detta krig hända. De säger att de inte kan mycket om politik och att de bara är fredliga medborgare, men en sak vet de säkert. Ingen vill ha det här kriget, säger Daria Rodionova.

Höra Daria berätta i klippet ovan om hur hon märkt av krigets konsekvenser.

Har ingen framtid i Ryssland

EU-ländernas sanktioner mot Ryssland märks redan av i den ryska utbytesstudenten Daria Rodionovas plånbok. När hon flyttade hit hade hon med sig tre olika bankkort, men nu fungerar bara ett.

– Jag är så klart rädd för fler banksanktioner, just nu hoppas jag mitt bankkonto ska fungera. Men vem vet vad som händer i framtiden, säger Daria Rodionova.

Daria valde att studera i Sverige för att kunna läsa mänskliga rättigheter och svenska språket. Två ämnen som inte är särskilt stora på de ryska universiteten. Hennes dröm är att jobba som lärare eller tolk, men nu spår hon en dyster framtid.

– Det känns inte som att det är någon mening med att studera längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet