Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun och kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) presenterade partiets förslag till beslut inne i Be-Ge Hockeycenter i Oskarshamn. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

S i Oskarshamn vill bygga ny hockeyarena – för 4500 åskådare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Oskarshamn har bestämt sig: De vill se att det byggs en helt ny arena i Oskarshamn. Det meddelade partiet under en pressträff inne i nuvarande arenan Be-Ge Hockeycenter under fredagen.

Efter många år och turer kring en ny hockeyarena i Oskarshamn presenterar nu alltså Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun var de står i den omdiskuterade – och numer välutredda – frågan om arena.

Och beskedet är tydligt: Man vill se att det byggs en helt ny hockeyarena i kommunen. Den nya hallen ska ha kapacitet för 4500 åskådare mot dagens 3275, något som också efterfrågats av hockeyklubben.

– Jag är otroligt stolt över det beslut som vi tagit. Jag tror att de flesta Oskarshamnare tycker att det är bra, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn.

Kan kosta 325 miljoner

S vill att arenan ska vara helt kommunägd via antingen en kommunal förvaltning eller ett kommunalt bolag. Enligt den utredning som gjorts skulle en ny arena kosta runt 325 miljoner.

– Det är väldigt mycket pengar det handlar om, men vi behöver visa att vi tror på framtiden och att det här kan leda till att vi växer som kommun och klubb, säger Andreas Erlandsson.

Fanns två alternativ

Beskedet från S blir en viktig fingervisning inför det inriktningsbeslut som kommunstyrelsen kommer att fatta den 25 januari. Två alternativ har utretts av kommunens arbetsgrupp. En ombyggnad av befintliga Be-Ge Hockeycenter och nybyggnation av en träningshall — eller en helt ny arena med tillhörande träningshall, något som nu alltså S förordar.

Däremot vill man inte se en träningshall i anslutning till nya hallen, utan vill att Be-Ge Hockeycenter ska användas som träningshall.

I samråd har IKO och kommunens arbetsgrupp kommit fram till att den lämpligaste platsen för en ny hall är i Kronoparken väster om E22 och söder om Oskarshamns sjukhus. Men Socialdemokraterna i Oskarshamn vill inte i detta skede peka ut någon plats, utan vill avvakta vidare utredning och detaljplanering.

I den utredning som Socialdemokraternas förslag bygger på bedöms att den kortaste tiden man kan få upp en ny hockeyarena är tre år och den längsta tiden är fem och ett halvt år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet