Arkivbild Foto: Heiko Junge TT

S i Kalmar kunde stängt ner flygplatsen med drönare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas julfilm i Kalmar spelades in med drönare på torget utan tillstånd. Hade Luftfartsverket känt till det kunde flygplatsen stängts ner, rapporterar Barometern.

Drönaren filmade Johan Persson (S) när han önskade god jul från Stortorget i Kalmar. Mitt i inspelning flyger den högt upp och för att få en bild av hela Kvarnholmen. Problemet är att en sådan flygning är förbjuden. 

Enligt Barometern hade ingen flygledare givit något tillstånd och detta kunde lett till att Luftfartsverket stängt ner flygplatsen. 

– Ja, vi har som regel att stänga flygplatser om vi får reda på att det är drönare i luften. Det handlar om säkerhet, säger Per Fröberg på Luftfartsverket till tidningen.

Området är särskilt utsatt då det finns en flygplats en knapp halvmil från Kvarnholmen. Socialdemokraterna som är filmens avsändare medger att de borde haft koll på lagstiftelsen.

– Ja det borde vi, men det har brustit den här gången, säger Roger Holmberg (S) ordförande i Arbetarkommunen till Barometern. 

Om knappt tre veckor, kommer reglerna att lättas när det gäller drönare. Men under flygtillfället var det förbjudet med drönartrafik inom hela kontrollzonen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.