Omar Abu Helal är biträdande rektor på Islamiska skolan i Växjö

Islamiska skolan om (S)-förslaget: ”Strider mot Europakonventionen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna meddelade i dag att de vill få bort religiösa friskolor, som de menar ökar segregationen. ”Det här kan vi inte acceptera, vi står för något positivt”, säger biträdande rektor Omar Abu Helal på Växjö Islamiska skola.

Under en pressträff på tisdagen meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister (S) Anna Ekström att de vill få bort religiösa friskolor, som de menar har ökat problemen med segregation och vidgade klyftor i samhället, och att dessa problem har tilltagit under de senaste åren.

Men Växjö Islamiska skolas biträdande rektor Omar Abu Helal håller inte med.

Omar Abu Helal är biträdande rektor på Islamiska skolan i Växjö

– Jag tycker att religiösa friskolor står för något positivt som gör att barn och elever får känna en trygghet i sig själva och att de har en koppling till sitt gamla hemland. Det är inte något segregerande. Vi är aktiva och gör många studiebesök och är en del av samhället som alla andra, vi låser inte in oss, säger Omar Abu Helal.

”Strider mot Europakonventionen”

Enligt Socialdemokraterna måste skolan präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen, och därför har man landat i slutsatsen att de religiösa friskolorna ska bort från det svenska skolsystemet. Men det köper inte Omar Abu Helal.

– Deras förslag strider mot Europakonventionen, att alla har rätt att utöva sin religion. Det här kan vi inte acceptera, säger Omar Abu Helal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet