Vallöftet presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S). Foto: TT

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor som ett led i att bryta segregationen i samhället. Konfessionella skolor ska omvandlas till ”vanliga” lärosäten.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Partiet anser att skolan ska präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen, därför har de landat i att de religiösa friskolorna ska bort. Beslutet är ett led i arbetet med att bryta segregationen, som man hävdar är en av de stora samhällsutmaningarna.

Enligt Socialdemokraterna har den svenska skolan gått åt fel håll – segregationen och ojämlikheten ökar.

Val 2018 – Skola

– Vi har också sett en utveckling med religiösa friskolor som i flera fall har stått för ett religiöst förtryck, som har marknadsfört sig genom att erbjuda religiös uppfostran eller tävlan i vem som bäst kan recitera religiösa skrifter och som har marknadsfört sig utifrån affärsidén som gått ut på att öka segregationen i den svenska skolan, säger Ardalan Shekarabi.

Ny proposition

Gymnasieminister Anna Ekström (S) hävdar att det har varit problem med både tillämpning av regler och granskning av religiösa friskolor.

– Vi har sett fall med systematisk uppdelning på grund av kön, till exempel i lektioner men också i bussar. Vi har sett åsikter som har uttryckts av företrädare från fristående skolor med en konfessionell inriktning, åsikter som inte hör hemma i en svensk skola, säger hon.

Redan existerande religiösa skolor ska omvandlas till icke konfessionella skolor. Partiet vill emellertid inte ta bort möjligheten för eleverna att utöva sin tro i skolan, till exempel genom att be.

– Att elever självmant kan utöva sin religiösa tro eller icke-tro det är för oss en självklarhet.

Lägger fram proposition

Inom kort kommer regeringen att lägga fram en proposition om ägar- och ledningsprövning av den svenska skolan. Partiet vill koppla löpande tillsyn till lagstiftningen för att se till att den följs.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer. Just nu kan vi inte garantera att det är så. Det är ett allvarligt problem, säger Ardalan Shekarabi.

MP vill inte kommentera

Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Elisabet Knutsson säger till SVT Nyheter att hon inte tagit del av Socialdemokraternas presskonferens.

– Därför vill jag vänta med att kommentera det här. Men vi är principiellt inte emot ett förbud, säger hon.

SVT Nyheter har även sökt utbildningsminister Gustav Fridolin som även han avböjer att kommentera och hänvisar till den utredning som tillsattes i torsdag.

– Vi håller med om att regelverket behöver skärpas, det är därför vi inväntar den utredning som precis har tillsatts av regeringen för att titta på det här, säger Emma Stark, utbildningsministerns pressekreterare, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet