Foto: SVT/TT

S vill omorganisera vuxenutbildningen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka har Växjö kommuns vuxenutbildning ett system där alla företag som uppfyller vissa kriterier får bedriva vuxenutbildning som eleverna sedan får välja fritt mellan. Nu kräver Socialdemokraterna att systemet slopas eftersom de menar att det skapar otrygghet för både elever och personal. Men Moderaterna menar att det fungerar bra.

Modellen, som kallas för Växjölöftet vuxenutbildning, infördes 1 juli 2017 och innebär att alla företag som uppfyller ett antal kvalitetskriterier får bedriva vuxenutbildning i Växjö. I dagsläget finns 20 olika företag på listan över auktoriserade företag mot tidigare fem.

Men modellen är inte populär hos Socialdemokraterna.

– Vi vill skrota hela den här modellen. Vi ser att det här har inte fungerat. En del får lägga ner, det är svårt att organisera och det är svårt att få ekonomi i det, säger Martin Edberg, Socialdemokraternas representant i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Två företag lämnar Växjö

Under sommaren har två företag, Eductus och Folkuniversitetet, meddelat att de kommer att avsluta hela eller delar av sin verksamhet i Växjö. Till SVT Nyheter Småland säger Eductus att de i grunden tycker att den modell som Vä

Foto: SVT

xjö har är bra, men att det inte fungerar just här eftersom antalet elever är för lågt. Men det här är inget som oroar de styrande i den blågröna alliansen.

– Jag tycker givetvis att det är tråkigt att Eductus och Folkuniversitetet har valt att inte vara kvar. Men just för att vi inte har fler elever än ungefär 1000 så är det ju uppenbart att inte alla inte kan få tillräckliga volymer och så kan det vara, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

S: otryggt för eleverna

S menar att det är tryggare för eleverna att få sin utbildning hos en leverantör som från början vet om hur många platser de får betalt för.

– Det finns en otrygghet som innebär att man inte har framförhållning inom utbildningen. Eleverna får en valfrihet, men denna kan i längden innebära att anordnaren måste lägga ner, säger Martin Edberg.

Men Oliver Rosengren menar att Socialdemokraternas förslag är ologiskt.

– Om man är orolig över att två företag har lämnat så är det ju märkligt att man föreslår att de andra 20 ska stänga också. För det är ju det som blir alternativet – att man går ut med en upphandling där bara ett eller två företag blir kvar, säger han till SVT Nyheter Småland.

Dessutom menar han att systemet bara har varit i gång i ett år och att det ska utvärderas. Men enligt Socialdemokraterna menar att det är bråttom.

– Vi har hela tiden varnat för den här modellen och de saker som nu kommer fram. Det gör att vi ser att den här modellen måste avvecklas. Inte från den ena dagen från den andra, för det finns ingångna avtal, men så fort som möjligt, säger Martin Edberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.