Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nils-Petter Nilsson tror att butikerna i Växjö City kommer klara sig trots pandemilagen. Foto: SVT

Så hanterar butikerna i Växjö City den nya pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den nya pandemilagen ska varje besökare i butiker ha minst tio kvadratmeter egen yta att röra sig på. Vid entréer till butiker ska det också skyltas med hur stort maxantalet besökare får vara.

I Växjö City har de flesta butikerna satt upp skyltar om maxantal. Flera större butiker har också vidtagit åtgärder för att kunna räkna hur många som vistas i butiken samtidigt.

– Många av butikerna har redan sedan tidigare haft ett maxantal som de har varit tydliga med i entrén, säger Nils-Petter Nilsson som är vd för Växjö Citysamverkan.

Borde ha kommit tidigare

Han hade gärna sett att lagen kom mycket tidigare än vad den gjorde men pekar på att den rent praktiskt inte innebär en särskilt stor skillnad för butikerna i dagsläget.

– Det är ganska glest med kunder som vill handla i butiker just nu, de stora butikerna kommer troligtvis inte ens nå sitt maxantal. Skillnaden nu blir att det är mer definitivt om vad som gäller.

Lagen trädde i kraft under söndagen och gäller fram till slutet av september 2021. Om reglerna inte följs kan butiker tvingas stängas.

Se klippet för att höra Nils-Petter Nilsson berätta mer om hur butikerna i Växjö City anpassar sig efter den nya pandemilagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet