Foto: Svt

Så blev Funkabo fritidsgård jämställd

Uppdaterad
Publicerad

Idag släppte personalen boken om hur en genussmart fritidsgård kom till, en metodbok för alla som vill öppna sin gård för alla, och inte bara för vissa.

Personalen ville att Funkabo fritidsgård skulle bli riktigt genussmart, en gård för alla. Nu är fritidsgården inte bara mer jämställd utan även en roligare och tryggare plats för alla besökare.

– Vi stängde gården under åtta månader för renovering. Före stängningen var 80-90% av besökarna pojkar, och bara 10% flickor, berättar fritidsledaren Pernilla Schavon.

Tilltalsnamn

Men när fritidsgården öppnade igen så hände något.

– Vi började att tilltala alla med namn, bemöta dem som individer och inte en grupp. Då kände de sig trygga. Ganska snabbt ökade andelen flickor till 45 procent och pojkarna till 55 procent. Kommunens mål var 40-60 så vi är jättenöjda. Ungdomarna kommer regelbundet hit, säger Pernilla Schavon.

Trygg miljö

Förut fanns det rum på gården som de vuxna inte kunde ha uppsikt över hela tiden. Det förändrades med ombyggnationen. Nu finns det fönster i alla rum och ett café mitt i byggnaden.

– Vi tolererar inte skojbråk, fast vi vet att det inte är på riktigt allvar. En del kan uppleva det som bråkigt och stökigt, vi vill att alla ska känna sig trygga och säkra, säger Pernilla Schavon.

Mötesplats

När flickorna ökade i antal, så blev även pojkarna fler. Skadegörelsen upphörde. Ungdomarna ser den totalrenoverade gården som sin.

– Idag har vi en fräsch och genomtänkt miljö. Ungdomarna är försiktiga och förstör inte de nya möblerna. De känner att det är deras eget, avslutar Pernilla Schavon.

Personalen har tillsammans med kommunen jobbat medvetet för att uppfylla de jämställdhetspolitiska målen, enligt tesen att all verksamhet som börjar tidigt i livet grundlägger goda attityder och värderingar senare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.