Livsmedelsverkets råd om det nationella salmonellautbrottet.

Så gör du om du ätit allkrydda

Uppdaterad
Publicerad

Har du allkrydda i skafferiet? Har du fått i dig kryddan? Här är frågor och svar angående det nationella salmonellautbrottet.

Råd från Livsmedelsverket:

Undvik allkrydda från Iwi och Sevan

I dag kom beskedet att Iwi allkrydda ligger bakom de 95 rapporterade fallen av salmonella på Öland. Smittan har även spårats i allkrydda från märket Sevan.

Salmonellautbrott

Därför bör du kasta Iwi allkrydda med bäst före datum 10 oktober 2016, och Sevan allkrydda som sålts sedan oktober 2014.

Symptom – kontakta läkare

Har du symptom på magsjuka, kräkningar, diarré, magkramp eller feber bör du kontakta läkare. Känner du inga symptom behöver du inte göra någonting.

Har du blivit sjuk bör du även spara kryddburken och kontakta förvaltningen för Miljö och hälsa i din kommun.

Änvänd inte kryddan

Salmonellasmitta kan dö vid upphettning, men trots det bör du inte krydda maten med den aktuella allkryddan. Den kan komma i kontakt med andra livsmedel och på så vis sprida smittan.

Ej nödvändigt att undvika andra kryddblandningar

Salmonella har inte hittats i andra kryddblandningar därför finns det, enligt Livsmedelsverket, ingen anledning att undvika sådana.

Smittspårning är däremot komplicerat och man kan därför aldrig vara säker på att smittan inte finns i maten. Livsmedelsverket undersöker just nu om fler kryddblandningar bär på smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salmonellautbrott

Mer i ämnet