Så jobbar kommunerna för att hjälpa hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

I nästan alla kommuner i Kalmar- och Kronobergs län finns så kallade hemmasittare. Kommunerna uppger i en enkät till SVT Nyheter Småland att de har handlingsplaner för att hjälpa eleverna och några kommuner sticker ut när det handlar om hur de arbetar med problematiken.

SVT Nyheter Småland har skickat ut en enkät till samtliga kommuner i Kalmar- och Kronobergs län och frågat hur många hemmasittare de har i grundskolan och vad de har för plan för att hjälpa eleverna. Med ordet hemmasittare syftar man på elever som har hög ogiltig frånvaro från skolan och är borta flera veckor.

De flesta kommuner uppger att de har en handfull hemmasittare i grundskolan. Flera kommuner har dock betydligt fler. Alvesta uppger att de har 10, Ljungby 8-10, Nybro 7, Västervik 11 och Vimmerby 6.

Oskarshamn skriver att de har 13 elever som varit frånvarande 20 procent eller mer under höstterminen. Emmaboda uppger att de har 16 hemmasittare, men de har inkluderat även elever på gymnasiet. Emmaboda uppger också att en lärare bokar möte med elev, vårdnadshavare och elevhälsan om en elev är frånvarande 20 %, (14 timmar eller fler) inom två veckor.

Alla kommuner har handlingsplan

Gemensamt för kommunerna är att de i sina svar säger att de tidigt vill fånga upp elevernas ogiltiga frånvaro och samtliga har handlingsplaner för hur eleverna ska få hjälp. I alla kommuner kopplas elevhälsan in, till exempel skolpsykolog eller skolsköterska. Tillsammans med elev och vårdnadshavare jobbar dessa sedan vidare med hur eleven ska få hjälp.

Hjälpen kan till exempel bestå av hemundervisning, undervisning via Skype, undervisning i annan lokal på skolan, stöd på lektionerna eller undervisning efter att skoldagen är slut.

Kommunerna har olika planer för när socialtjänst och barn-och ungdomspsykiatri ska kopplas in. Några gör det i ett tidigt stadie för att förhindra att frånvaron blir ännu större.

Älmhult kommun har inte svarat på enkäten. Uppvidinge uppger att de inte har några hemmasittare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemmasittare i Småland

Mer i ämnet