Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fia Flink, arbetsmarknadschef på Lessebo kommun. Foto: SVT/ClaryKroon

Så har Lessebo drabbats av AF:s nedskärningar

Publicerad
Arbetsförmedlingen har stängt över 130 kontor i landet och minskat de arbetsmarknadspolitiska programmen. Det har gjort att många kommuner drabbats hårt, en av dem är Lessebo kommun.

Lessebo kommun som ligger i Kronobergs län har en befolkning på omkring 9 000 personer och är en av kommunerna där arbetslösheten är högst i landet. 

– Kommunen har ett underskott som många andra kommuner. Det gör inte saken lättare att vi har en arbetslöshet som är i topp i landet. Vi har lite drygt 900 arbetslösa i Lessebo och omkring 25 procent av dem är långtidsarbetslösa, säger Fia Flink, arbetsmarknadschef på Lessebo kommun.

Slagit extra hårt

Enligt SKL drabbas mellan 15 och 25 kommuner i landet extra hårt av arbetsförmedlingens nedskärningar eftersom de tagit emot många nyanlända, och Lessebo är ett exempel på en sådan kommun.  

Många småkommuner har inte bara förlorat sina AF-kontor, utan också drabbats hårt när arbetsmarknadsprogram försvunnit. Under 2019 försvann till exempel 10 000 extratjänster.  

– Vi jobbar ju med att försöka få ut personer i sysselsättning. Extratjänster var ett väldigt bra verktyg och utan dem är det svårt för kommunen, säger Fia Flink.  

I höstbudgeten 2019 satsade regeringen åter på extratjänster och introduktionsjobb genom att skjuta till drygt 400 miljoner till nästa år, vilket motsvarar åtgärder för omkring 2200 personer. 

I klippet berättar Fia Flink mer om hur kommunen drabbats. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer