Så här skyddar du dig mot dvärgbandmask

Uppdaterad
Publicerad

Dvärgbandmask har hittats i skogarna norr om Växjö. I Sverige upptäcktes den för flera år sen. Men trots att den kan smitta människor bedömer Livsmedelsverket att risken är liten.

– Fortsätt plocka svamp och bär som tidigare. Inget tyder på att någon människa smittats efter att ha ätit bär i något av de länder där dvärgbandmasken är vanligare än här. Däremot ser man att hundägare som vistas i skog och mark drabbas mer, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Människor kan smittas genom direkt kontakt med avföring från infekterade djur. Eller när man ätit eller varit i kontakt med svamp eller bär som förorenats med avföring från smittade djur. Trots att risken bedöms som liten kan ändå den som vill vara extra försiktig ta till några förebyggande åtgärder.

Rådet från Livsmedelsverket är att tvätta händerna noga efter vistelse i skog och mark, likaså om man varit i kontakt med smittade djur.

– Har man klappat t ex en hund och sen ska hantera mat eller plocka bär är det lämpligt att tvätta händerna för att undvika eventuell smittspridning, säger Mats Lindblad.

Det är enligt Livsmedelsverket inte nödvändigt att koka bären innan man äter dem, effekten om man sköljer bären är osäker.

– Har man plockat bär och har god handhygien så finns ingen anledning av skölja dem, säger Mats Lindblad.

Maskarna dör vid kokning och stekning, men överlever djupfrysning. Att tvätta händerna innan man ska laga mat eller äta mat minskar risken för olika smittor.

Hos människor orsakar dvärgbandmasken svåra leverskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.