Inger Stark lagar kläder på Lagningsverkstaden i Växjö. Foto: SVT/Clary Kroon

Så kan du göra din klädkonsumtion mer hållbar

Uppdaterad
Publicerad

Varje år konsumerar vi svenskar i snitt 14 kilo textil per person och vi slänger omkring 8 kilo av dem i soporna, men det finns ett intresse för att minska sin klädkonsumtion hos många.

En konsumentundersökning som Naturvårdsverket låtit göra visar att många vill konsumera kläder och textilier på ett hållbart sätt, men det finns ännu inte någon lag om att textiler ska återvinnas.  

Många föreningar som till exempel Naturskyddsföreningen och Omställning Växjö arbetar för att ge kläderna ett längre liv. Inger Stark är medlem i både de föreningarna och för henne är klimatomställningen som en hjärtefråga. Hon är också en av dem som driver Lagningsverkstaden på biblioteket i Växjö, som visar hur man lagar kläder.

–Ta hand om dina kläder så att du kan använda dem länge. Det finns också klädbytardagar som är ett bra alternativ, säger hon.

I klippet berättar Inger Stark hur du kan tänka om du vill konsumera mindre kläder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer