Foto: TT

Så många frös ihjäl i Småland

Uppdaterad
Publicerad
Nästan 60 personer har dött av kyla de senaste femton åren i Kalmar och Kronoberg, visar siffror från Socialstyrelsen. Alkohol och droger och psykisk sjukdom tros ligga bakom en del av fallen.

Under åren 2000-2015 dog 17 personer i Kronobergs län efter exponering av extrem kyla utomhus, visar siffror från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. I Kalmar var siffran mer än dubbelt så hög: Här finns 41 rapporterade dödsfall där läkare fastställt att personen frusit i hjäl.

Mycket ovanligt

Att frysa ihjäl är en mycket ovanlig dödsorsak, med få konstaterade dödfall per år. Därför är det svårt att dra slutsatser om orsakerna som ligger bakom, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen.

– I intygen från läkare står det oftast bara att någon har hittats utomhus men man kan inte se varför de hamnat där, säger han.

Kvinna frös ihjäl på slottet

Ett uppmärksammat fall i Kalmar inträffade nyårsafton 2011 när en äldre funktionsnedsatt kvinna av misstag blev inlåst på Kalmar slott. Kvinnan bodde på ett särskilt boende i kommunen och anmäldes försvunnen dagen efter nyårsafton.

Dagen därpå hittades hon inne på slottets inre borggård och hade då en kroppstemperatur på 19 grader. Kvinnan avled senare på sjukhus.

Ofta redan utsatta som drabbas

Att just Kalmar län, tillsammans med ett antal län i Norrland, ligger så högt i statistiken finns inget entydigt svar på eftersom det handlar om så pass få fall per år.

Men att människor blir så kraftigt nedkylda att läget blir livshotande handlar ofta om att personerna redan är i en sårbar position på olika sätt, säger Sibylle Loo, verksamhetschef på intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset i Kalmar.

– Min uppfattning är att det inte är friska unga människor som det handlar om. Det kan vara att man är påverkad, av narkotika eller alkohol. Eller så kan det handla om en psykisk sjukdom i bakgrunden, säger hon.

Antal döda av extrem naturlig köld

Visa

Kalmar: 41 (i genomsnitt 2 personer per år)

Kronoberg: 17 (i genomsnitt en person per år)

Riket: 697 (i genomsnitt 43 personer per år)

Fotnot: Statistiken gäller dödsorsaken ”Exponering för extrem naturlig köld ” för personer i åldrarna 0-85 år av båda könen under åren 2000-2015.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer