Foto: TT

Så många mark- och skogsbränder var det i Kronoberg 2018

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bränder i skog och mark mer än fördubblades under 2018 i jämförelse med året innan. Men trots de många utryckningarna och de extrema brandriskvärdena så lyckades räddningstjänsterna begränsa bränderna från att växa sig stora. En avgörande faktor var att redan i ett tidigt skede skicka ut flera räddningsstyrkor.

208 bränder i skog och mark blossade förra året upp i Kronobergs län fram till och med den 31 augusti. Mer än en fördubbling jämfört med de 97 mark- och skogsbränder som inträffade under hela året 2017.

– Man får gå väldigt långt tillbaka i tiden för att hitta någonting som ens är i närheten av detta antal, säger Per Pettersson räddningschef räddningstjänsten östra Kronoberg.

Larma ut fler styrkor

För att snabbare kunna få kontroll på bränderna beslutade Kronobergs räddningstjänstorganisationer i maj förra året att larmnivå ”låg” inte skulle nyttjas. Istället blev det initiala larmet ”medel” så snart det kom ett larm om en skogs- eller markbrand.

– Man kan larma enligt nivå låg, medel eller hög och det är nivån som bestämmer hur många enheter som ska larmas ut i förstaläget. När vi fattat beslut om att nivå medel skulle gälla så gjorde det att det vid vissa tillfällen var pålarmat för mycket. Men sedan fanns det också lägen där vi verkligen behövde vara resursstarka från början och slippa den extra tid det tar att kalla på förstärkning, säger Per Pettersson.

Hade avgörande betydelse

Det finns exempel på skogsbränder i Kronobergs län där just det här beslutet varit avgörande för utgången.

– Tydligaste exemplet är nog från Visjön. Det var en skogsbrand den 27-28 juli. Det var ju torrt hela sommaren men den dagen var det extrema värden och hade vi inte varit resursstarka i det läget och med hjälp av helikoptrar från Växjö, så hade det kunnat utvecklas till någonting betydligt större.

Hittills i år har räddningstjänsterna inte fattat något liknande beslut. Men visar det sig att vädret åter blir torrt och brandrisken ökar så kommer nivå medel åter att införas.

Utöver de 208 utryckningarna har också räddningstjänsterna i länet varit behjälpliga vid andra bränder i landet under sommaren 2018. Bland annat vid storbranden i Ljusdals kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.