Krissamverkan Kronoberg har sammanställt hur brandrisken i Kronobergs län såg ut 2018

Så stor var brandrisken i Kronoberg sommaren 2018 – större än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens brandriskdata från sommaren 2018 visar på extrema värden i Kronobergs län. Under juli och augusti var risken för en omfattande skogsbrand större här än i Ljusdal i Gävleborgs län som drabbades av flera stora och okontrollerbara bränder.

När räddningstjänsterna i Kronobergs län sammanfattar data från SMHI så lyser det rött när det gäller brandrisksdatan för förra sommaren.

– Det röda betyder att det är hög antändningsrisk och en brand under sådana förhållanden sprider sig snabbt och blir svårhanterlig, säger Per Pettersson räddningschef räddningstjänsten östra Kronoberg.

– Vi visste ju att det var illa men inte så illa som de faktiska mätvärdena sedan visade, säger Nellie Millbourn vid Värends räddningstjänst.

Flera saker påverkar

Normalt brukar brandrisken vara som störst under våren och försommaren men sommaren 2018 blev en ihållande riskperiod för bränder.

Risken för brand mäts utifrån bland annat temperatur, nederbörd, vind, vindriktning och luftfuktighet. Men trots att risken för en omfattande brand var extremt hög i Kronoberg under förra sommaren så klarade sig länet från det.

Något som hade avgörande betydelse var att räddningstjänsterna i länet fattade beslut om att larma ut flera styrkor redan vid första larmet om en mark eller skogsbrand.

Brandriskdatan från Ljusdal var inte lika påfallande som i Kronoberg, men trots det var området hårt drabbat under sommaren 2018.

– Ser man på brandriskdatan så var det bara en tredjedel så illa där uppe som här och då kan man ju fråga sig hur det kommer sig att det blev så illa där. Men det är större ytor och längre mellan brandstationerna. Sedan är det inte så befolkningstätt och det kan ta längre tid innan någon upptäcker att det brinner, säger Per Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.