Hör Manuel Swärd, exportchef på IV Produkt i Växjö, berätta hur Brexitavtalet påverkar dem. Foto: STEPHANIE LECOCQ/TT/SVT

Så påverkas småländska företag av nya Brexitavtalet

Publicerad

Omfattande tillverknings- och träindustri gör att Kalmar och Kronobergs län är mer beroende av export än andra län i Sverige. Därför kom julhelgens avtal mellan EU och Storbritannien som en lättnad – men det finns fortfarande hinder som påverkar småländska företag.

Det har varit år av planering för vad en Brexit skulle kunna betyda för exportföretaget IV Produkt, som tillverkar ventilationsaggregat i Växjö.

– Vi var oroliga för att det skulle kunna bli ett totalt stopp. Men det har det inte blivit, det är vi glada för, säger exportchefen Manuel Swärd.

Han har tidigare varit kritisk mot regeringen, för att inte har agerat tillräckligt för att underlätta för företagen.

En lättnad

Från och med den första januari i år finns nu ett avtal mellan EU och Storbritannien om handel med varor. Det innebär bland annat att försäljningen från Sverige till Storbritannien blir fortsatt tullfri.

Det är en lättnad för många företag i Kalmar och Kronoberg, som är några av de län i landet som är mest beroende av export till Storbritannien.

Så påverkas Småland

Men för företagen finns fortsatt krångel och oklarheter berättar Anders Borgehed, regionchef på Sydsvenska handelskammaren.

Bland annat med ökat pappersarbete – redan nu har företagen märkt av längre köer, vilket framför allt drabbar livsmedelsindustrin som är beroende av snabba leveranser.

Dessutom finns det inget avtal för tjänster mellan EU och Storbritannien, vilket kan orsaka problem för företag som har personal en längre tid på andra sidan gränsen.

– Det kommer vara ett par år till med osäkerheter, säger Anders Borgehed.

Se SVT:s korrespondenter förklara brexitavtalet i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.