På Fryshuset har man haft öppet hus, förlängda öppettider och öppna telefonlinjer för ungdomar med frågor och oro för det som hände.
– Det första jag tänkte på är, lever han? och sen tänkte jag på hur alla ska reagera i Nybro. Jag blev jätteorolig faktiskt, säger Karim Zerkane som jobbar med integrationsprojektet Together/Fryshuset.
Tonårig skottskadades
Det var vid 22-tiden på torsdagskvällen som en skottskadad 19-årig man påträffades utanför en affär i Nybro.
Under fredagen anhölls sex personer skäligen misstänkta för mordförsök och under söndagen anhölls ytterligare en person. Två av dessa begärdes häktade på måndagen.
– Man hör om händelser i Malmö i Stockholm och i andra storstäder, nu har det hänt i Nybro och det känns inte alls bra. Vi har tillsammans med kommunen arbetat hårt för att förebygga det en sådan här sak skulle kunna hända. Det är väldigt sorgligt att det händer, säger Karolina Jerner som är kommunikationsansvarig i Nybro.
Lugnar med samtal
Fryshuset har sedan bråket och skottlossningen haft flera samtal med ungdomar. Man har nattvandrat och hållit öppna telefonlinjer för att lugna situationen.
– Man kan inte bara sitta hemma utan man måste ta sig ut lite försiktigt. Men jag vågar nog inte få själv i stan efter midnatt just nu och det är ju lite sorgligt, säger Mohamed Abdul Rahem, en av ungdomarna på Fryshuset.
”Inte Chicago”
Karim Zerkane arbetar med integrationsprojektet Together för Fryshuset i Nybro som startade i februari i år. Han arbetar just med att förebygga kriminalitet, våld och utanförskap.
– Nu händer det här, det bevisar så klart att vi har en lång väg kvar för att de skall känna trygghet och tillhörighet. Att finna sin plats i samhället helt enkelt.
Just nu arbetar han med att lugna ner situationen bland de unga i Nybro.
– Vi bor inte Chicago så det är inte något som händer dagligen men när det inträffar här blir det stort, vi vill fortsätta med budskapet att hålla sig inom ramarna, det finns verktyg och hjälp och stöd här. Dom måste fortsatt se att det finns möjligheter också.