Foto: Richard Söderberg

Så ska vildsvinen hållas borta

Uppdaterad
Publicerad

På vägar med stor risk för trafikolyckor med vildsvin prövar nu Trafikverket en ny metod.

Nu ska det bli svårare för vildsvinen att böka under viltstängslet och smita ut på vägarna. Det nya viltstängslet sträcker sig fem kilometer längs väg 23 norr om Älmhult. Man kompletterar med ett finmaskigt nät som löper längs viltstängslets nedre del och i en båge ut över markytan.

– Vildsvinens tryne är kraftigt och med deras kroppstyngd kan de lyfta upp ett viltstängsel utan större problem. Men den nya metoden gör det svårare eftersom de står med sina framben på nätet, det hindrar dem att böka under viltstängslet, säger Mattias Eriksson, projektledare på Trafikverket Syd.

Provas på fler platser

Ett liknande stängsel har tidigare i år satts upp vid väg 31 utanför Nässjö i Jönköpings län. Till hösten kommer Trafikverket att rusta upp fler olycksdrabbade vägsträckor i Småland med samma typ av metod. Mattias Eriksson hoppas att antalet viltolyckor ska minska.

 – Vi kommer att följa upp olycksstatistiken och se om det finmaskiga nätet har gett effekt. Vi tror starkt på att det fungerar, säger han.

Mattias Eriksson berättar också att ett viltstängsel är i första hand till för att dirigera om djurens vandring till en öppen terräng. Då får trafikanterna friare sikt över vägen samtidigt som risken för viltolyckor blir lägre.

– Ett viltstängsel ger inte ett hundraprocentigt skydd för att undvika viltolyckor, djuren har fortfarande en chans att smita ut på vägen. Vi hoppas att den nya metoden ska hindra dem, säger Mattias Eriksson, projektledare på Trafikverket Syd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.