En orsak till att vi oftare smittas av magsjukdomar är att vi ändrar vårt beteende på sommaren. Vi grillar mer utomhus och tar med maten till stranden.
– Det är extra viktigt att tänka på att kall mat är kall och att det inte står framme för länge. Om den hinner bli ljummen kan bakterier växa till. Det är också viktigt att hetta upp maten ordentligt och att den är genomgrillad. Använd också olika skärbräden för till exempel köttet och salladen, säger Christian Blomqvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.
Djur kan innebära risk
Under sommaren vistas också fler på landsbygden och fler klappar då också djur. Något som inte är helt riskfritt.
– Man kan bli lindrigt sjuk, men man kan också bli ordentligt sjuk, om man till exempel drabbas av en salmonellainfektion. Därför rekommenderar vi att man tvättar händerna noga efter att man varit i kontakt med djur eller varit i närheten av djur, säger Christian Blomqvist.
– Ett annat alternativ är ju att äta innan man klappar djuren, men även då ska man självklart tvätta händerna efteråt.
Enkla råd hur du minskar risken att bli magsjuk finns på Folhälsomyndigheten hemsida.
Om du ska besöka en gård med djur eller en djurpark i sommar finns råd på Jordbruksverkets hemsida.