Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sagobygden på exklusiv Unesco-lista

Uppdaterad
Publicerad

Sagomuseet i Ljungby har idag tilldelats en utmärkelse från Unesco för sitt arbete med att bevara det icke materiella kulturarvet.

– Detta är naturligtvis ett rejält lyft för Berättarnätet Kronoberg och Sagobygden, men det är också ett rejält lyft för Ljungby kommun. Slutligen är det ett stort erkännande av det enorma arbete som lagts ner under många år av personalen på museet och i föreningen, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunalråd i Ljungby i ett pressmeddelande.

Sagor och sägner från förr som har vandrat från generation till generation tillhör den icke materiella världen, men har ändå ett stort kulturellt värde. Och det är med sagor och sägner som Sagobygden i Ljungby framgångsrikt har arbetat.

Regeringen nominerade

Det var regeringen som för första gången nominerade ett arbete som korrekt formulerat handlar om att trygga det immateriella kulturarvet till Unescos register över goda metodiska exempel.

– Det är väldigt roligt för Ljungby kummun i första hand, men också för vår kommun, som är en del av Sagobygden. Det är ett erkännande som väger tungt både nationellt men också internationellt, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun, i ett pressmeddelande.

Det finns idag 17 platser i världen som enligt Unesco har ett icke materiellt kulturvärde. Sagobygden i Ljungby är den första och enda i Sverige.i

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer