• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Den unika stensvalan innan den blev hökmat Foto: Christian Cederroth

Sällsynt gäst dödad på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Stensvalans unika besök på Öland blev kort och slutade brutalt.

En sparvhök slog ner på fågeln, som egentligen hör hemma på andra sidan Atlanten, och dödade den. Ett par fågelskådare blev vittnen till händelsen på tisdagsmorgonen.

Innan svalan blev hökmat lyckades ornitologen Christian Cederroth ta en bild av den. Bilden spreds via en app för fågelskådare och det tog inte lång tid innan gästerna började anlända

Stensvalan har aldrig tidigare skådats i Sverige och över 400 fågelskådare hann se den efter upptäckten i torsdags vid Gårdsby.

”Stod med tomma blickar”

Men det fanns också många besökare som missade den. På tisdagseftermiddagen besökte Christian Cederroth platsen igen, och han möttes då av besökare med tomma blickar

-Det var fortfarande fullt av folk kvar och en bisarr stämning. Alla visste att den var död och uppäten. De stod och glodde ut i luften.

-Men det är klart. Har man rest hela natten och kommit för sent är det tufft.

Stensvalan har tidigare bara hittats en handfull gånger i Europa och blir nu den 504:e arten att skådas i Sverige någonsin

Kom med stormen Sandy

Christian Cederroth har en toeri om hur fågeln, som hör hemma på den amerikanska kontinenten kom till Öland.

-Jag tror att det var stormen Sandy som blåste över fågeln och att den irrade bort sig till Öland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.