Elin Hornbrink på Smålandsidrotten hoppas att domarnas situation ska bli en mer prioriterad fråga. Foto: SVT

Smålandsidrotten: ”Man blir upprörd över att det sker”

Publicerad

Smålandsidrotten ser allvarligt på domares arbetsmiljö på och runt planen. Tillsammans med lokala föreningar vill man göra det till en mer prioriterad fråga.

SVT Nyheter Småland har träffat Maja Nyberg från Lidhult som är en av många idrottsdomare i Sverige som blivit utsatt för trakasserier.

Hon har fått utstå många kränkande kommentarer angående sitt kön, ålder och hårfärg. Det är både ledare, spelare och föräldrar som står för trakasserierna.

”Är givetvis beklagligt”

Smålandsidrotten, som samordnar olika idrotter i Småland, reagerar starkt på Majas historia.

– Det är givetvis beklagligt. Det väcker känslor, man blir upprörd att det här sker. Vi vet dock att det gör det och det är jättesorgligt att det har blivit så. Givetvis är det något som vi måste jobba på tillsammans med idrottsföreningarna, säger Elin Hornbrink som är idrottskonsulent på Smålandsidrotten.

Vill jobba mer med föreningarna

Från Smålandsidrotten tar man på sig ett stort ansvar om att upplysa föreningar om hur man kan arbeta med sådana här problem lokalt.

– Man kan aldrig göra tillräckligt i den här frågan. Vi får ju exempel på att vi inte gör det, så man kan aldrig klappa sig för bröstet och säga att nu är vi färdiga. Men förhoppningen är att vi ska arbeta med det mer och mer och att föreningarna ska bli bättre på det själva, säger Elin Hornbrink.

Samtidigt är det här en del av ett större dilemma som Smålandsidrotten själv inte kan påverka, säger hon.

– Idrotten speglar samhället i stort, så samhället måste ta ansvar för de här frågorna tillsammans. Idrotten kan inte själv lösa upp allt det här, men vi kan vara en bidragande part.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer