Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dret förfallna gamla hotellet är både farligt och fult anser Daga Korner från samhällsföreningen i Älghult. Foto: SVT

Samhällsföreningen om det nedgångna hotellet: ”En skamfläck”

Publicerad

Samhällsföreningen har länge krävt att kommunen agerar för att få ordning på det gamla hotellet i Älghult. Nu är situationen akut eftersom ungdomar från trakten bryter sig in och riskerar att skada sig, menar de.

– Det är både en skaderisk och fult. Det är en skamfläck, säger Daga Korner som är aktiv i samhällsföreningen i Älghult.

Daga och ett par personer till från samhällsföreningen berättar om hur huset successivt har förfallit efter att den senaste verksamheten, en pizzeria, lades ner. 2008 köptes hotellet av den egyptiske affärsmannen Kadry El Naggar. Då gick det rykten om att hotellet skulle bli ett center för turister från mellanöstern som ville se glasriket. Av de planerna blev det ingenting.

Köpte flera nedgångna fastigheter i Sverige

2013 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att El Naggar köpt upp flera hus på landsbygden och sålt dem till personer från mellanöstern. Enligt reklamen skulle ett hus och ett företag i Sverige automatiskt ge uppehållstillstånd.

Men några nya ägare har inte synts till i Älghult. Tidigare hade samhällsföreningen kontakt med El Naggar men enligt Daga svarar han inte längre när de ringer. Dessutom är det två andra personer som står som ägare i nuläget. Men varken de eller El Naggar har tagit hand om huset.

Besvikna på kommunen

Daga Korner och samhällsföreningen menar att kommunen borde ha agerat mer kraftfullt i ett tidigare skede.  

– Man måste kunna sätta vite på det som gör att det blir konkurs så att man sen kan gå in och ta över det, säger Daga Korner.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.