Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karin Helmersson (C) berätta mer om varför Kalmar län är sämst i landet när det kommer till tillgång på fibernätverk. Foto: Fanny Asplund/SVT, Niclas Wimmerberg/SVT

Låg tillgång på fiber i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län är glesbefolkat och var tidigt ute med ADSL-bredband. Det tror regionen är anledningen till att länet hamnar i botten sett till tillgången på fiberbredband.

För att länet ska kunna komma loss från bottenplaceringen och nå regeringens bredbandsmål behövs mer statliga medel, enligt regionen.

Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden (C), förklarar att det är dyrt att dra fiber i länet. Dels på grund av berg och skärgård där det är svårare att bygga, men främst på grund av att det är glesbefolkat.

– De marknadsaktörer som funnits har inte varit riktigt lika intresserade av att bygga i vårt län på grund av det.

Kalmar län nådde inte bredbandsmålet för 2020. Då skulle 95 procent av hushåll och företag ha faktiskt tillgång till 100 Mbit/s.

Enligt Karin Helmersson kommer de, som det ser ut nu, inte att nå målen för 2023 och 2025 heller.

Längre startsträcka

En annan orsak till bristen på fiber tror regionen kan bero på att Kalmar län var tidiga med tekniken som kom innan fiber, ADSL-bredband.

– Vi låg väldigt bra till och jag tror att det gjorde att behovet att gå vidare med fiber inte var riktigt lika stort, utan där hamnade vi lite på efterkälken, säger Karin Helmersson.

Hör henne berätta mer om bristen på fibernätverk i klippet ovan.

”Behöver mer statliga medel”

Det finns ett statligt stödsystem där länen konkurrerar om pengar för att kunna bygga ut fibernätverket. Där anser Karin Helmersson att staten behöver göra mer då de vanligtvis inte gynnar de allra mest glesbefolkade byarna.

– Stödet är fortfarande lite mer riktat till där man får ut mest bredband och inte till där det är som svårast att bygga. Dessutom är det långt ifrån de pengarna som det kommer att kosta för att täcka hela landet.

I det nya stödsystemet, från 2021, har regionen fått en tydligare roll i arbetet med att utvidga fibernätet. De är med och prioriterar vilka områden i som ska bli gynnade.

Regionen har också avsatt egna medel, 50 miljoner kronor, som är öronmärkta till fiber.

– Det är för att hjälpa till där marknaden inte klarar av att bygga och kanske inte heller någon kommunal aktör.

  • 95 procent av hushåll och företag ska ha faktisk tillgång till 100 Mbit/s år 2020.
  • 98 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till 1 Gbit/s i sin absoluta närhet år 2025. Resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s senast år 2025.
  • Alla bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig senast år 2023.

Källa: Rapporten ”Sverige inte helt uppkopplat 2025” av bredbandsbolaget IP-Only och riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer