Dålig sommar? Ja, men toppnoteringarna från SMHI denna sommar kom från Oskarshamn och Kalmar. I resten av landet har det varit kallare. Foto: TT

Sämsta sommarhettan på 155 år

Uppdaterad
Publicerad

Senast Sverige upplevde sämre sommarvärme stod det 1862 i almanackan. Maximitemperaturen under juni till augusti blev 28,0 grader i Oskarshamn den 18 juni och i Kalmar den 19 juni, rapporterar SMHI.

Lika blygsam högstatemperatur uppmättes även 1922, men för att hitta lägre får vi alltså backa 155 år. Sommaren 1862 var det avgjort under 28,0 grader som mest.

Medelhavsområdet har i sommar haft långvarig och plågsam hetta. Den verkliga varmluften spred sig även norr om Alperna. Men inte till Sverige. Varför?

”Grundtipset får ändå vara att det är slumpen. Det är det som vi meteorologer brukar dra till med när vi inte har något bättre svar”, skriver en anonym bloggare på SMHI:s hemsida och avslutar:

”Under alla omständigheter ska en svensk sommar kunna prestera bättre än vad vi bevittnat i år!”

Fotnot: Årets högsta temperatur 30,1 grader noterades i Oskarshamn den 28 maj (som inte räknas som sommarmånad).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.