Samtliga partier för fri cellprovtagning

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder nu på att det blir gratis cellprovstagningar för alla kvinnor i Kronoberg.

Socialdemokraterna har länge föreslagit att det ska vara fritt fram för alla kvinnor att kostnadsfritt göra cellprovtagningar och när förslaget idag behandlades i remissinstansen Hälso- och sjukvårdsnämnden var samtliga partier för att förändringen ska genomföras.

– Vi ställer oss bakom förslaget, men vi vill ju inte att kostnaderna ökar, säger Ove Löfqvist (M).

Cellprovtagning i Kronoberg

Den föreslagna lösningen är därför att regionen inför en straffavgift på 200 kronor för dem som inte dyker upp vid sina inbokade läkarbesök.

Kritiska forskare

Genom cellprovtagningar kan eventuell livmoderhalscancer upptäckas. SVT Nyheter Småland har tidigare i år rapporterat om att det är många kvinnor som undviker att göra cellprovtagningar. Idag kostar det nämligen 100 kronor att göra testet och forskare menar att avgiften är en orsak till att kvinnor struntar i att kontrollera sig.

– Det är ett steg i att utjämna skillnader i hälsa. Om man måste välja mellan att göra en undersökning och att köpa mjölk för dagen, då väljer man ju oftast att köpa mjölk för dagen eftersom man inte tror att man är sjuk. Det är viktigt att vi får människor att delta, säger Anna Fransson (S), ordförande regionstyrelsen Kronoberg.

Beslut i slutet av månaden

Härnäst ska ärendet upp i regionstyrelsen för att regionsfullmäktige sedan 25 november ska fatta beslut i frågan. Om förändringen genomförs kommer de fria cellproven att börja gälla från och med första juli nästa år.

Samtidigt föreslås att mammografin också blir kostnadsfri, men det finansieras genom statsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet