– Vi har haft glasindustrier i regionen sedan 1700-talet och de första miljöskyddslagarna kom inte förrän 1969. På vissa håll har det pågått verksamhet i flera hundra år, så saneringsbehovet är stort i glasriket, säger Jonas Karlsson som är samordnare för saneringen. I klippet hör du honom berätta mer. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Ny metod ska rena glasriket från tungmetaller

Publicerad

Inom kort kommer helt ny teknik att testas i stor skala för att sanera de gamla glasbruksområdena från tungmetaller och glaskross.

-  Man har beräknat att det finns omkring 100 000 kubikmeter med glaskross och drygt sextusen ton med bly, säger Jonas Karlsson som är samordnare för saneringen av glasriket.

Och förhoppningarna med den nya tekniken är att både glas och tungmetaller ska kunna återvinnas.

– Förhoppningsvis går det att separera ut blyet från glaset, säger Jonas Karlsson.

Goda resultat

Försök i mindre skala har gjorts flera gånger, och det med goda resultat.

– Miljövinsterna är stora om detta fungerar. Vi kommer att kunna rena marken och skapa en giftfri miljö, så behöver vi inte heller utvinna resurser i samma utsträckning som vi gjort tidigare, säger Jonas Karlsson.

Projekt inriktat på bly

Glaskrosset man har för avsikt att använda finns på olika platser runt om glasbruken, dels nergrävt i marken, dels på deponier och dessutom på hög.

– Det kommer att gå att utvinna andra metaller också. Genom färgsortering ska man få bort kadmium. Men just det här forskningsprojektet är inriktat på bly.

Det är på Glass factory i Boda som man inom kort kommer att göra ett första försök i stor skala för att se om metoden fungerar. Och lyckas det har man mycket att vinna.

– Vi har haft glasindustrier här i regionen sedan 1700-talet och de första miljöskyddslagarna kom inte förrän 1969. På vissa håll har det pågått verksamhet i flera hundra år, så saneringsbehovet är stort, säger Jonas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.