Foto: TT/Arkivbild

Hemlösa Sara i Kalmar: ”Jag skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig jul och fler än någonsin är akut hemlösa, det visar aktuella siffror från Socialstyrelsen. En grupp som drabbas allt oftare är ensamstående kvinnor som hamnat i ekonomiska bekymmer. En av dem är ”Sara”, 58, från Kalmar som inte har haft någon egen bostad sedan 2016.

Det började med återkommande värk i benen som gjorde att hon fick sjukskriva sig allt oftare från sitt städjobb. Frånvaron blev till slut så hög att hon tvingades sluta sitt jobb. Eftersom hon inte kunde ta andra jobb som lokalvårdare blev hon arbetslös.

– Jag var dum som inte var med i a-kassan. Jag fick ut knappt tre tusen kronor efter skatt i månaden genom Alfakassan, säger hon.

Kalmar

Men det dröjde tre månader innan Sara, som bodde i en lägenhet med sina två barn, fick ut sitt bidrag.

Blev avhyst trots barn

– Vi blev avhysta från den lägenhet vi bodde i. Jag klarade inte av ekonomin och jag mådde väldigt dåligt under den här tiden. Jag skickades mellan olika myndigheter och den ekonomiska situationen blev allt värre. Jag trodde inte det här skulle kunna hända i och med att jag hade ett minderårigt barn hemma.

Barnet som var minderårigt fick flytta till pappan och det som blivit myndigt fick ta eget ansvar.

Under åren som följde flyttade hon runt mellan tillfälliga lösningar hos vänner och på vandrarhem. Efter att ha bott i tält under sommaren nådde hon hösten 2018 sin ”absoluta botten” då hon flyttade in i ett förråd.

Jobbat hela tiden

Under hela den här tiden har hon arbetat på olika deltidsjobb.

– Jag har jobbat nästan hela tiden även om jag haft en liten inkomst, men får ingen bostad eftersom jag har skulder hos kronofogden, kanske hade jag haft en familj om jag hade fått hjälp från början.

Sedan oktober i år bor hon på ett vandrarhem i en närliggande kommun.

Idag har Sara ett jobb och har rätt till A-kassa. Men det är svårt att hitta bostad i Kalmar. Och med betalningsanmärkningar är det tvärstopp bland hyresvärdarna när det gäller att få till ett hyreskontrakt, menar hon.

Hur mår du idag?

– Jag skäms och vågar inte be om hjälp längre, det är en skam. Jag vet inte hur mycket man ska orka, men på nåt sätt vill man att någon ska se mig. Jag menar jag har inga problem med alkohol, droger eller något sådant det handlar bara om att jag har skulder hos kronofogden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet