Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarah från Hamneda bor i Australien – upplever hur landet stängs ner Foto: privat

Sarah från Hamneda bor i Australien – upplever hur landet stängs ner

Uppdaterad
Publicerad

29-åriga Sarah Gerfast från Hamneda i Småland bor sedan sju år tillbaka i Melbourne i Australien. Ett land som nu vidtagit en rad åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset i landet. ”Det är ganska splittrade tankar, en del tycker ”whatever” liksom medan andra tycker att vi borde stänga ner ännu mer”, säger hon.

– Landet har bestämt att gå i lockdown, till exempel barer, restauranger och gym, det mesta är stängt. Det som är öppet är mataffärer och så. Och nu stängde alla skolor, säger Sarah Gerfast.

Påverkar vardagslivet

Melbourne ligger i delstaten Victoria i Australien och där har nu folksamlingar på över 100 personer förbjudits och på restauranger har man satt upp ett visst avstånd mellan borden. Sarah Gerfast arbetar på Ikea i Melbourne och även där har de satt upp tejp på golvet som indikerar vilket avstånd de ska hålla sig på.

– Men jag är tacksam att jag fortfarande kan gå till jobbet, för det är ju många som förlorat jobbet nu.

Sarah Gerfast är inte så orolig för sin egen del men i och med de åtgärder som nu vidtagits i kampen mot coronaviruset så påverkas

Åsikter går isär

Australien har under den senaste veckan haft en kraftig ökning av antalet bekräftat smittade personer. Siffror från den 24 mars visar på totalt 2044 bekräftat smittade, var av 1592 de senaste sju dagarna. Åtta har bekräftats döda till följd av coronaviruset.

Hennes upplevelse är att reaktionerna på åtgärderna är delad i befolkningen.

– Det är ganska splittrade tankar, en del tycker ”whatever” liksom medan andra tycker att vi borde stänga ner ännu mer. Men alla tar inte det på allvar. När det kom det här med att vi skulle hålla avståndet med en och en halv meter så gick folket och trängdes på stränderna i alla fall. Så de fick stänga stränderna och dela ut böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet