Foto: Ng Han Guan/TT

Camerata Nordica spänner stråkarna inför nypremiär

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds kammarorkestern Camerata Nordicas vårsäsong med konsert i Kalmar slott. Efter en stormig tid då samtliga frilansande musiker lämnade orkestern i protest, har nya musiker tillkommit och Camerata Nordica präglas idag av en öppen atmosfär, säger länsmusikchefen.

Årets första konsertserie med Länsmusiken i Kalmars kammarorkester Camerata Nordica inleds i Kalmar slott med den ungerske violinisten Barnabás Kelemen och sopranen Karin Dahlberg. Under våren följer ett gediget program med kammarorkestern och flera framstående solister.

Länsmusikchef Ingrid Marmvik ser gladeligen fram emot premiären.

– Det är fantastiskt att vi är igång med vårens konserter. Vi har gasat på och vill nu visa upp oss i länet, säger hon.

”Skriverierna har spökat”

Det senaste året har genomsyrats av turbulens inom kammarorkestern. En konflikt med Länsmusiken i Kalmar under slutet av 2016 ledde till att samtliga frilansande musiker lämnade orkestern. Deras platser har nu ersatts av nya frilansare.

– Skriverierna har spökat men vi har kunnat besätta alla platser med unga, fantastiskt skickliga musiker från hela Europa, säger Ingrid Marmvik.

Länsmusikchefen menar att man nu vill lägga en stormig tid bakom sig, och säger att Camerata Nordica idag har ett bra samarbete med Länsmusikens styrelse.

– Kammarorkestern präglas idag av en öppen atmosfär. Jag ser väldigt mycket leenden, både bland våra nya musiker och de fastanställda som hela tiden varit kvar. Jag hoppas att man nu börjat sprida goda omdömen om oss.

Vad ser du själv mest fram emot under våren?

– Produktionen som vi har just nu med det nyskrivna stycket, Five poems of Sara Teasdale med Tina Andersson. Det är väldigt intressant, säger länsmusikchef Ingrid Marmvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.