Foto: TT

Nu återupptas satsningen på vård till rattfulla i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu återupptas polisens arbete med att erbjuda rattfyllerister vård inom ett dygn efter att de åkt fast. Under tisdagen tecknades en överenskommelse mellan Kalmar och Kronobergs län.

SVT Nyheter Småland berättade i våras om personer som upprepade gånger kört rattfulla på vägarna i Småland. Då berättade vi att arbetet med den så kallade Smadit-metoden ska återupptas och under tisdagen tecknades en överenskommelse mellan olika aktörer i Kalmar och Kronobergs län för att återuppta arbetet.

Möjlighet att tacka nej

Smadit, som står för Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, går ut på att en person som rapporterats för rattfylleri ska erbjudas hjälp från vården, gärna inom 24 timmar eftersom personen då är mer mottaglig för erbjudande om hjälp.

– Målet är att det ska ske inom 24 timmar, metoden är uppbyggd på det. Men det kan hända att det blir närmaste vardag, så under helgen kan en person få vänta längre, säger Anna Ståhl som är ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

– Det är ett erbjudande till personen som kan tacka nej, säger Anna Ståhl.

Arbetet hamnade på is

Arbetssättet har funnits sedan 2004 och fungerar olika runt om i landet. Efter att arbetet i Kalmar och Kronobergs län tappat fart ska det nu alltså återupptas.

– Arbetet hamnade lite på is men nu har vi en bättre struktur och det är också ett prioriterat arbetet där vi också ska ha olika samverkansmöten ett par gånger om året, säger Olof Emilsson som är ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Målet är att minska onykterheten på vägarna och få ner antalet återfall av rattfylleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet