Foto: Fredrik Sandberg/TT

Scania stoppar produktion – har fabrik i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Scania stoppar verksamheten vid de flesta anläggningar i Europa från och med onsdag nästa vecka, skriver den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren i ett pressmeddelande.

Motivet för beslutet är att det råder komponentbrist och att det har uppstått stora störningar i leverantörs- och logistikkedjan till följd av utbredningen av coronaviruset i Europa.

”För att säkerställa våra kunders samhällsviktiga transportarbete kommer våra serviceverkstäder och reservdelscenter dock att fortsatta sin verksamhet”, skriver Scanias vd Henrik Henriksson.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Avbrott på två veckor

I nuläget planerar Scania för ett avbrott på två veckor på anläggningarna, som ligger i Sverige, Nederländerna och Frankrike.

”Scanias industriella verksamhet i Latinamerika, som svarar för cirka en femtedel av bolagets produktionsvolymer, fortgår tills vidare som planerat”, skriver Scania.

Scania har produktion i bland annat Oskarshamn.

Ser över produktionen

Runt 2 500 personer vid hyttfabriken i Oskarshamn berörs av stoppet.

– Det här innebär att vi kommer att stå still, hur omfattande det blir vet vi inte än, säger Mikael Johansson, ordförande för IF Metall på Scania i Oskarshamn.

De allra flesta som arbetar på fabriken kommer att få vara hemma. Men man kommer att ser de över om det finns något annat som går att göra på fabriken under tiden som produktionen inte är igång.

– Det kan vara allt från att göra vissa underhållsarbeten som inte kräver så många personer eller kanske någon form av utbildning. Vi spånar och tittar på vad vi kan göra, säger Mikael Johansson.

Hör Mikael Johansson berättar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet