Melodifestivalens scen i Växjö 2017 är nu färdigbyggd. Foto: Anne Torvinen/SVT

Melloscenen byggs på tre dagar – men rivs på fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Det tar tre dagar att bygga upp scenen till Melodifestivalen med all teknik. Men bara några timmar att riva den efter att direktsändningen är slut.

Under onsdagen blev scenen klar och visades upp för pressen. Det tar tre arbetsdagar att bygga upp scenen med all teknik.

– Men när vi river den går det undan, då tar det bara cirka 4,5 timmar. Vi börjar riva väldigt tidigt efter att sändningen är slut på lördagkvällen. Så fort publiken lämnat arenan egentligen för den ska sen vidare till nästa stad, säger Maria Ericson som är biträdande projektledare på SVT.

Mello i Växjö

Och varje år presenteras något nytt med scenen.

SVT Nyheter Smålands reporter Anne Torvinen följer festivalen i Växjö. Foto: Peter Magnusson/SVT

– Vi har aldrig tidigare haft så djup scen, den är 31 meter från spetsen som är som en tunga kan man säga, på så sätt får vi mer publik nära artisterna, säger Tobias Åberg, teknisk koordinator på SVT.

Körs runt i Sverige

Maria Ericson är biträdande projektledare för Melodifestivalen 2017. Foto: Peter Magnusson/SVT

Från Växjö ska scenen och all teknik transporteras vidare till Skellefteå i totalt 12 långtradare, utöver det tillkommer sändningsbussar, länkbuss och bussar med personal. Att det är en lång sträcka som all utrustning ska transporteras finns med i beräkningarna och tidskalkylen.

– Det finns chaufförer som byter av varandra så att lastbilarna rullar hela tiden, säger Maria Ericson.

Mycket personal

Utöver de cirka 120 personer från SVT så är det 45 som jobbar med logistik och teknisk produktion från Blixten och Co, samt Live Nation. Utöver det anlitas omkring 250 personer lokalt från till exempel idrottsföreningar för att jobba som publikvärdar, bärhjälp med mera.

Melodifestivalen i siffror

På deltävlingarna finns bland annat:

306 rörliga lampor, 4 följespots

En ljusanläggning som väger 14,5 ton

1650 kablar som totalt är 1,5 mil långa

Personal och artister äter drygt 1500 måltider per vecka under turnén, totalt cirka 9000 måltider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mello i Växjö

Mer i ämnet