Schackprofilen Håkan Jalling har varit ordförande i Sveriges schackförbund sedan 2020. Han omvaldes i samband med schack-SM i Uppsala. Foto: Privat

Schackprofilen Håkan Jalling från Växjö får hedersmedalj

Uppdaterad
Publicerad

Schackprofilen Håkan Jalling från Växjö får hedersmedaljen Ludvig Collijn-plaketten i guld. En medalj i guld som är den högsta utmärkelsen som ges till schackledare i Sverige.

Under helgen pågick schack-SM i Uppsala. I samband med det omvaldes Håkan Jalling till ordförande för Sveriges Schackförbund. Håkan som länge varit en stor profil i svenskt schack, fick en stor överraskning när årets hedersmedalj skulle delas ut på kongressen i Uppsala i går.

– Jag blev överraskad, jag fick veta det precis innan de skulle meddela vem som skulle få medaljen.

Finaste medaljen

Medaljen som är döpt efter Ludvig Collijn – grundare av Sveriges Schackförbund – är den finaste utmärkelsen som en förtroendevald kan få. För att vara aktuell för hedersmedaljen måste man ha varit aktiv ledare under minst en tioårsperiod.

– Det känns jättebra. Det är trevligt att bli uppmärksammad. Det gör att man blir sporrad att fortsätta att jobba hårt för schackets bästa.

Efter SM i helgen hoppas nu Håkan på att få njuta av helgens utmärkelse.

-Jag har inte hunnit fira ännu, men det ska jag när jag kommer hem. Det kommer firas genom att snacka schack med goda vänner.

Ludvig Collijn-plaketten

Plaketten finns i tre valörer:

Guld: insatser på riksnivå.

Silver: insatser på distriktsnivå.

Brons: insatser på klubbnivå.

Källa: Schackförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.