Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schackturneringen i Nybro har lockat många nya medlemmar. I klippet kan du höra några unga röster. Foto: Clary Kroon/SVT

Schackturnering i Nybro har lockat unga till sporten

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen spelades säsongens sjätte och sista EGP Open i Nybro. En ungdomsturnering som skapats för att locka unga till sporten och som gett ett gott resultat.

– Förra året var vi bara två eller tre juniorer i klubben och nu är vi uppe i mellan 35 och 40 juniorer, så vi har verkligen fått ett uppsving, säger Henrik Carlsson, ungdomsledare i Nybro schacksällskap och ansvarig för turneringen. 

Turnering för alla unga

Nybro schacksällskap drog i oktober ifjol igång ungdomsturneringen EGP Open, som sedan har hållits en lördag i månaden. Det har varit gratis att vara med och alla ungdomar mellan 6 och 20 år har varit välkomna.

Nybro

– Man behöver inte vara medlem i en schackklubb, utan kan man lite schackregler så är man välkommen. I schack spelar inte åldern så stor roll utan det handlar om spelstyrkan. Det är väldigt lätt att lära sig, men svårt att bemästra, säger Henrik Carlsson. 

I klippet får du också höra vad några av ungdomarna tycker om turneringen. 

Nybro schacksällskap har redan nu beslutat att det kommer att bli nya ungdomsturneringar efter sommaruppehållet. 

– Vi vill fortsätta att sprida schack till fler, så vi kommer tillbaka med nya ungdomsturneringar en gång i månaden i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet