Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det ska bli avsevärt mycket dyrare att prova ut hörapparat, föreslår Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M). Foto: TT/pressbild

Förslaget: Kraftig prishöjning för att få hörapparat

Uppdaterad
Publicerad

I nästa vecka kommer politikerna i region Kronoberg att lägga förslag om en kraftig höjning för utprovning av hörapparat, från dagens 350 kronor till 1050 kronor. Hörselskadades riksförbund tror att konsekvensen blir att många blir utan hjälpmedel därför att det blir för dyrt.

Politikerna inom region Kronoberg planerar att höja taxor inom sjukvården. Här ingår den så kallade utprovningsavgiften för den som behöver en hörapparat. I dag är avgiften 350 kronor, för att efter nyår bli 1050 kronor.

Många har inte råd

Gudrun Rydh i Hörselskadades riksförbund i Växjö är starkt kritisk till höjningen.

– Problemet är att väldigt många kommer att avstå att prova ut en hörapparat för väldigt många har inte råd att lägga 1050 kronor. Jag förstår inte varför man ska ”straffa” de hörselskadade med en sådan här stor höjning, säger Gudrun Rydh.

Planerade höjningar

Det här är en av planerade höjningar av taxorna inom sjukvården i region Kronoberg. Mikael Johansson (M) är regionstyrelsens ordförande.

– Bland annat kommer vi att höja taxan för dem som uteblir från ett bokat besök. Här ingår även taxehöjningen vid utprovning av hörapparat. Det här beror på att vi behöver öka våra intäkter. Vi har en prekär situation när det gäller ekonomin inom regionen, vi ser över många olika utgifter och då är detta en sak.

Sparar på fel saker

Mattias Lundekvam är förbundsordförande för Hörselskadades riksförbund. Han har själv en hörselnedsättning och tycker att politikerna i region Kronoberg sparar in på fel saker.

– Det här med avgifter för hjälpmedel blir ett stort lapptäcke, där man i stället för att titta på vad som är rimligt och vad som är en motiverad nivå, så sätter man siffror på ett papper för att få i hop budgeten. Vi tycker att man borde ha en djupare analys än så, säger Mattias Lundekvam.

Så här ser det ut i vårt närområde gällande taxor och avgifter

Visa

    Utprovningsavgift                           Besöksavgift

Jönköpings län       500 kronor                    250 kronor

Blekinge                  800 kronor                       ----

Kalmar län           1 200 kronor                    200 kronor

Skåne                    1 000 kronor                    200 kronor

Halland                    -----                                  100 kronor

Västra Götaland     -----                                100 kronor

Källa: Hörselskadades riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer