Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Alexander Törnblad, Annie Folkesson och Fanny Adolfsson om vad de kommer att göra på det stora lägret i Sydkorea. Foto: SVT/Clary Kroon

Scouter från Rottne är på väg till stort äventyr i Sydkorea

Publicerad

World Scout Jamboree 2023 i Sydkorea pågår mellan den 1 och 12 augusti. Ungdomar från bland annat scoutkåren i Rottne, utanför Växjö, är nu på väg till det enorma lägret med uppemot 50 000 deltagare.

När SVT Småland träffar Annie Folkesson, Alexander Törnblad och Fanny Adolfsson vid deras scoutstuga, några mil utanför Växjö, håller de på att packa det sista inför resan.

– Jag har försökt att inte ha så stora förväntningar, men jag hoppas få träffa många nya människor. Det ska bli jätteroligt, säger Annie Folkesson, 14 år.

Växjö

Deltagare från hela världen

Det är omkring 2 500 svenskar som åker till Saemangeum i Sydkorea där uppemot 50 000 scouter från närmare 170 länder samlas. 

– Det är otroligt att tänka sig att det finns så många människor på en och samma plats som delar samma intresse, säger Alexander Törnblad, 15 år.

I klippet berättar de också vad de kommer att göra på lägret i Sydkorea.

En chans i livet

Rottne scoutkår har förberett sig inför resan i ungefär ett och ett halvt år. De kommer sammanlagt vara bort i tre veckor, eftersom de också kommer göra en rundresa i Sydkorea.  

– Det känns stort för det är en helt ny upplevelse, som man aldrig kommer att kunna göra igen, säger Fanny Adolfsson, 15 år. 

För att få åka till ett World Scout Jamboree behöver man vara mellan 14 och 17 år. Lägret hålls var fjärde år, vilket gör att det bara finns en chans att delta. 

Nästa World Scout Jamboree kommer att vara i Polen 2027. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet