Foto: Skärmdump

SD:s varning: Prata inte med journalister

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Habo utanför Jönköping gick på måndagen ut och varnade sina medlemmar för att prata med journalister. I ett inlägg på sin hemsida varnade partiet speciellt för ”hembesök av Expressens olika anlitade vänstergrupper”.

Sverigedemokraterna i Habo publicerade inlägget med rubriken ”Vänsterextrema Expressen trakasserar SD medlemmar i hemmen!”

I inlägget stod det: ”Eftersom vi närmar oss ”ödesdagen” 14 september har de onda vänsterkrafterna nu börjat sända ut sina fotsoldater.”

SD-avhopp i Småland

De som medverkat i debatter och därför, enligt hemsidan, riskerar ”hembesök av Expressens olika anlitade vänstergrupper” får därför rådet att stänga dörren och ringa polisen.

Läsare tipsas söka skydd för journalister

I inlägget varnar man för att ”journalister” ibland utger sig för att vara polisutredare. Därför tipsas läsarna även om att söka skydd.

När SVT Nyheter ringer upp Sverigedemokraterna i Habo svarar en man som inte presenterar sig; ”Det får ni prata med polisen och SD:s riks pressavdelning om”. På frågan om det är någon speciell händelse som ligger bakom att man går ut med varningen svarar mannen att det finns ”pågående ärenden om just detta” och att ”man inte lägger ut så utan anledning”.

Inlägget länkade även till en artikel på Avpixlat, som är känd för att tillåta öppet rasistiska inlägg, där läsaren ”kan sätta sig in i faran närmare”.

SD i Jönköping: Låter som ett skämt

På Sverigedemokraternas länsavdelning i Jönköping ställer ordförande Johan Nissinen sig frågande till texten på Habo-sidan.

– Det låter som ett skämt det här, jag känner inte till någon händelse som kan förklara det här, säger han.

Johan Nissinen (SD) ska nu ta kontakt med Habo-avdelningen och försöka reda ut det hela. Han säger att partiet tidigare har uppmanat nya medlemmar att vara försiktiga i kontakt med media, eftersom det kan vara svårt att bli intervjuad när man inte är van.

– Men det här låter väldigt överdrivet, säger Johan Nissinen (SD).

Inlägget plockades senare under måndagen bort från SD-sajten.

Mattsson: Vi gör inga ”hembesök”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl till SVT Nyheter att tidningen är liberal och inte vänsterextrem, och att ”Expressen gör inga 'hembesök' utan ger politiker som försöker gömma sig undan kritiska frågor möjligheten att få ge sin version”.

Mattsson tror att SD publicerade inlägget för att man vill undvika att medlemmar pratar med media om ”varför de använder anonyma konton på nätet för att sprida främlingsfientlighet”.

I sitt inlägg hänvisar Sverigedemokraterna i Habo till polisen och säger att det finns ”pågående ärenden om just detta”. Vet du vad han syftar på?

– Jag gissar att SD syftar på sånt som sprids på hatsajterna, påståenden om att våra prisbelönta reportrar ägnar sig åt ”trakasserier” och såna påhitt. Men det är inte så undersökande journalistik går till. Reportrarna tar fram fakta och ställer frågor till SD-politikerna om vad de själva har publicerat, och eftersom cirka 70 SD:are kastats ut ur partiet de senaste åren kan man tycka att det vore bättre att vara transparent: erkänna, be om ursäkt och ta konsekvenserna av att man spridit främlingsfientlighet.

SVT Nyheter har sökt polisen i Jönköpings län och SD:s pressavdelning. I ett sms till facktidningen Journalisten hänvisar partiets pressansvarige Martin Kinnunen till partidistriktet och skriver att partiet ”förespråkar öppenhet gentemot media”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-avhopp i Småland

Mer i ämnet