– Vi är nere vid vraket och filmar och fotograferar botten av fartyget och allting fungerar, säger Jonas Bäckstrand. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Här är de första nya undervattensbilderna från Estonias vrak

Uppdaterad
Publicerad

Undersökningarna vid Estonias vrak är nu i full gång, efter en tuff start. Nu tycks allt fungera och de första bilderna från fotograferingen har publicerats.

– Vi vet att det finns tekniska utmaningar men nu har vi fått ordning på grejerna, säger haverikommissionens ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand.

Det var i tisdags som man påbörjade undersökningen genom att sänka ner en specialbyggd undervattensdrönare, en ROV, i vattnet för att starta fotogrammetrin. Västerviksföretaget Ocean Discovery är ett av företagen som genomsöker Estonia och havsmiljön runt omkring.

Men drönaren fastnade under fartyget bara några minuter efter sjösättningen. Motgången ledde till en dags försening och det var först på torsdag morgon som man kunde sjösätta drönaren igen.

– Vi är nere vid vraket och filmar och fotograferar botten av fartyget och allting fungerar, säger Jonas Bäckstrand.

Lättad stämning

Under torsdagen var vädret halvmulet och vinden är lite hårdare än onsdagen, men det störde inte undersökningen.

– Stämningen just nu är väldigt lättad. Man ser många leenden, säger TT:s reporter ombord på fartyget.

Just nu befinner sig undervattensdrönaren på 68-70 meters djup. Man sänkte ner drönaren på en lättillgänglig plats för att bli lite varma i kläderna. Enligt Jonas Bäckstrand är sikten god.

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Tidtabellen håller

Bäckstrand säger också att man i planeringen har räknat med tekniska problem och dagar med dåligt väder. Därför har den problemfyllda starten inte ruckat på schemat, menar han.

Statens haverikommission och företag specialiserade på undervattensdrönare ska ligga till havs i veckor för att undersöka både vraket och botten som det ligger på. När man är klara är meningen att man ska ha en fullständig 3D-modell av vraket som det ser ut på havsbotten.

KLIPP: Västerviksföretag gör nya dykningar på Estonia

Undersökningen

Expeditionen ska ta ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Tekniken heter fotogrammetri.

Både vraket och botten det ligger på ska undersökas.

Undersökningen beräknas ta mellan 12 och 16 dagar beroende på väderförhållanden.

Efter undersökningen dröjer det ytterligare några månader innan materialet analyserats och ett resultat kan presenteras.

Bakgrunden till de nya undersökningarna är de hål som hittades och presenterades i dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som sändes 2020

Källa: TT och Statens haverikommission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.