Foto: TT

Se hur stora barngrupperna är i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Storleken på barngrupperna i förskolan i Sverige har minskat. Det visar färsk statistik från Skolverket. Men i hälften av kommunerna i Kalmar och Kronobergs har utvecklingen gått åt ett annat håll. Där har barngruppernas storlek i stället ökat.

Antalet barn per avdelning på förskolor har från 2016 till 2017 ökat mest i Älmhults och Markaryds kommuner – en ökning med 1,0 barn respektive 1,7 barn per avdelning.

När det gäller personaltäthet är det främst Tingsryds kommun som utmärker sig – där vi ser en ökning från 4,9 barn per årsanställd till 6,3.

De rödmarkerade kommunerna hade 2017 fler barn per grupp i förskolan jämfört med 2016. Och de grönmarkerade kommunerna har en relativt stor minskning av antalet barn per grupp från 2016 till 2017. Källa: Skolverket. Foto: SVT Design

Barngrupperna har minskat mest i Borgholm

I hälften av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län har storleken på barngrupperna minskat. Mest utmärker sig Borgholms kommun där antalet barn per avdelning har minskat kraftigt – från 16,1 till 12,8.

Riksgenomsnittet för 2017 var 15,3 barn per avdelning och 5,1 barn per årsarbetare, att jämföra med 15,9 och 5,2 för 2016.

Här ser du antalet barn per årsanställd inom förskolan. (Deltider hos personalen har räknats om till årsanställningar på heltid.) Källa: Skolverket. Foto: SVT Design

Fem kommuner under riksgenomsnittet

I Kronobergs län är det bara Växjö kommun som ligger under riksgenomsnittet på antalet barn per avdelning – 13,9 barn per avdelning.

I Kalmar län är det fyra kommuner som ligger under riksgenomsnittet – Hultsfreds, Emmaboda, Nybro och Borgholms kommuner – där det alltså finns färre barn per avdelning jämfört med riksgenomsnittet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.